A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр Полонської міської об'єднаної територіальної громади"

Види мовленнєвих порушень

Дата: 10.12.2021 10:37
Кількість переглядів: 115

На сьогоднішній день велика кількість дітей звертається за допомогою до вчителів-логопедів із дислалією, дислексією та дисграфією. Нам усім відомо, що це за порушення…

Дислалія- це порушення звуковимови при нормальному слуху і збереженні іннервації мовного апарату. Зазвичай це затримка мовного розвитку. І це, у свою чергу, свідчить про загальне відставання розвитку дитини. Зрозуміло, що в школі такі діти вчаться погано і відразу у розряді відстаючих. Дислалія виявляється звичайно до 4 років. Як правило, паралельно йде порушення фонематичного слуху: частину звуків дитина не чує, а тому і не вимовляє їх. Чим раніше ви звернетеся до логопеда, тим більше надії на те, що до школи проблеми  вдасться вирішити. У протилежному випадку дислалія може плавно перейти в дисграфію.

Дисграфіяце часткові порушення процесу письма. До групи ризику розвитку дисграфії входять діти з різними мовними порушеннями ( затримкою психічного розвитку, затримкою мовного розвитку, загальним недорозвитком мовлення).

Дислексіяце специфічні труднощі в оволодінні навичкою читання, обумовлені недорозвиненням вищих психічних функцій, які беруть участь в реалізації процесу читання. За ступенем тяжкості порушення процесу читання в логопедії прийнято розрізняти дислексію (частковий розлад навички) і алексію (повну неможливість опанувати навичку або її втрату). Дислексія (алексія) може спостерігатися ізольовано, однак частіше вона супроводжує порушення писемного мовлення – дисграфію. У спеціальній літературі відповідно до порушеного механізму виділяють різні види дислексії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень