A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр Полонської міської об'єднаної територіальної громади"

Ігри вдома за допомогою Нумікону

Дата: 10.12.2021 14:09
Кількість переглядів: 133

Нумікон – це сучасний метод, який націлений на вивчення математики за допомогою практичного досвіду. Розроблений в Англії в 1996-1998 рр. і зараз набирає все більшої популярності. Підходить для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

Використовується для занять з дітьми, у яких виникають труднощі при вивченні математики. Цей метод зарекомендував себе як результативний в роботі з дітьми із синдромом Дауна.

Мета авторів – задіяти сильні сторони дитини. Зробити акцент на вмінні кожного, на тому, що  вдається найкраще. Коли дитина відчує, що вона показує хороший результат, це буде спонукати її до подальшого навчання. В процесі потрібно залучати якомога більше каналів відчуттів: слух, зір, дотик, рух, мова.

Ігри вдома за допомогою Нумікону

1. Розглядайте книжки з цифрами, читайте казки, оповідання, віршики, в назвах яких зустрічаються цифри (Наприклад, Казка «Три маленьких лісовика» Брати Грімм, казка «12 місяців», «Вовк і семеро козенят», «Три ведмеді», «Троє поросят» тощо) і викладайте кількість формами Нумікону.

2. Підбирайте або придумуйте ігри з цифрами та числами, перераховуючи предмети і підсумовуючи результати формами Нумікону.

3. Виліплюйте з пластиліну, піску чи глини цифри, щоб полегшити запам’ятовування дитиною графічного образу цифр.

4. Обговорюйте з дитиною числа, які мають для неї особливе значення (наприклад, вік, кількість членів сім’ї, номер будинку, квартири тощо), викладаючи їх кількість і цифри із форм Нумікону.

5. Розмальовуйте великі цифри олівцем по контуру, заштриховуйте, викладайте за допомогою шнурка, заповнюйте цифри ґудзиками, намистинками, крупами, квасолинами, камінчиками тощо.

6. Співвідносьте число та кількість, коли накриваєте стіл до обіду: кількість тарілок, виделок, ложок з кількістю людей.

7. Повісьте у кімнаті дитини гірлянду з карток, на яких намальовані цифри і відповідна кількість предметів на кожній з них та доповніть їх формами Нумікону.

Додаткові рекомендації щодо вивчення математики

Щоб вивчення математики було ефективнішим, займайтесь з дитиною у повсякденному житті, у вільний від навчання час, але ненав’язливо.

Звертайте увагу на числа в побуті, в навколишньому середовищі – рахуйте пташок, дерева, машини. Частіше запитуйте: «Скільки яблук ми купили?», « Скільки машин стоїть біля тротуару» та ін. Використовуйте елементарні лічилки та віршики. Читайте казки, де фігурують числа. Викладайте цифри з підручних матеріалів (макаронів, камінчиків, паличок), пишіть на піску, асфальті.

 Якщо дитина з чимось не справляється, ні в якому разі не сваріть, а навпаки завжди підтримуйте, багато розказуйте і пояснюйте. Робіть все з позитивним настроєм і любов’ю. Непомітно математика сама ввійде в життя вашої дитини і зацікавить її.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень